Fonaments

De WikiPetrer
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Fonaments

WikiPetrer és un projecte de creació mitjançant treball col·laboratiu del saber popular de Petrer.

La fi és construir un centre de coneixement quant a contingut sobre Petrer mitjançant les aportacions d'editors que prèviament registrats aporten el seu coneixement i temps.


Tipologia del contingut

WikiPetrer consisteix en la recopilació de tot el coneixement històric de Petrer. En línies generals s'arreplegarà coneixement que tinga contingut enciclopèdic com a biografies de personatges il·lustres, història de la ciutat, punts d'interès, centres educatius, punts d'interès turístic, llocs geogràfics, enclavaments naturals, etc. Per tant i com a norma general, el contingut a incloure no pot ser mai una font primària de recerca. A priori, cerquem que el contingut haja sigut publicat prèviament (llibres, revistes, periòdics, etc.).

No obstant açò i a diferència d'altres projectes com l'enciclopèdia Wikipedia, fomentem la inclusió de la intrahistòria de la societat petrerina. Segons la Wikipedia, el terme intrahistória té diverses connotacions.

Segons la Reial Acadèmia Espanyola és una veu introduïda per Miguel de Unamuno per a referir-se a la vida tradicional, que serveix de "decorat" a la història més visible. Comparava aquest escriptor a la Història oficial amb els titulars de premsa, en oposició a la intrahistòria com tot allò que ocorria però no publicaven els periòdics. Més popularment, els mitjans designen així a tot allò que està a l'ombra d'allò més conegut històricament.

En aquests casos i com és lògic, la regla de la inclusió d'informació que siga una font primària de recerca sí és acceptada. En quasi el 100% de les contribucions intrahistòriques, aquest coneixement no haurà sigut arreplegat en cap publicació, per la qual cosa mitjançant advertiment, podrà ser inclòs dins de WikiPetrer.

Aquest fonament té com a objectiu garantir la generació de contingut de qualitat en WikiPetrer, creixent en quantitat i en qualitat.

Enciclopèdia textual, multimèdia i georeferenciada

WikiPetrer naix amb el clar objectiu de convertir-se en un centre de coneixement sobre Petrer utilitzant tots els formats actuals per a crear aqueix coneixement. El projecte persegueix la contribució de continguts en tot tipus de formats, tant textuals, com a imatges, àudio o vídeo, permetent als usuaris aconseguir un major grau de coneixement sobre l'article en qüestió i facilitant la seua col·laboració en la construcció de l'enciclopèdia de la forma més còmoda per a ell. Així mateix, aquesta enciclopèdia naix sabent que el contingut pot i deu estar georeferenciat per a oferir una perspectiva espai-temporal dels articles que s'incloguen.

Punt de vista neutral

WikiPetrer cerca en tots i cadascun dels seus components el punt de vista neutral, intentant aconseguir, no un punt de vista concret, sinó que incloga la informació de tots els angles possibles. WikiPetrer per tant no cerca el millor punt de vista ni el vertader, sinó exposar quin és el coneixement existent sobre un tema concret. Per a açò, serà imprescindible el citar fonts en continguts enciclopèdics històrics perquè puga comprovar-se la verificabilitat de la pròpia enciclopèdia i del contingut ací inclòs, amb l'excepció, ja manifestada, del contingut intrahistórico que serà arreplegat en moltes ocasions sense possibilitats de verificabilitat.

Contingut lliure

El contingut inclòs en WikiPetrer és contingut lliure. Açò significa que l'autor del contingut inclòs en WikiPetrer, permet que el seu contingut puga ser copiat, distribuït i modificat d'una manera lliure. La nostra llicència base en l'enciclopèdia és la llicència GFDL.

Aquesta llicència és compatible amb altres llicències que s'utilitzen com la llicència Reconeixement-CompartirIgual, la llicència Reconeixement (ambdues del projecte Creative Commons). A més i per definició, qualsevol contingut en el domini públic podrà ser inclòs en WikiPetrer.

La llibertat que ofereix el contingut en WikiPetrer permet fins i tot la utilització comercial del propi contingut, sempre que aquest complisca amb les condicions específiques de les llicències. És per açò que en WikiPetrer només es podrà admetre contingut que siga lliure, és a dir, contingut que tinga els atributs anteriorment descrits, no sent mai acceptat contingut que continga drets d'autor dels quals no s'hagen recaptat els permisos necessaris per a la seua integració dins de WikiPetrer.

Autorganitzat per una comunitat diversa

WikiPetrer és un projecte organitzat per part de la comunitat, sent les polítiques i les regles que s'empren en ella les decidides per part dels membres d'aquesta, en el nostre cas, usuaris registrats en WikiPetrer. Els membres que composen aquesta comunitat són ciutadans, entitats públiques o privades, les quals col·laboren junts en la contribució de l'objectiu de la creació de la major enciclopèdia mai escrita sobre Petrer.

Cap usuari per la seua condició podrà ser discriminat en WikiPetrer per la seua pertinença a cap dels grups anteriors, ni per l'ús de les llibertats que el contingut lliure inclòs en el projecte permeta. Aquestes polítiques de participació i d'organització de la pròpia comunitat, han sigut adaptades d'altres projectes de comunitat online després de molts anys d'ús, per la qual cosa són una garantia d'èxit en la construcció d'una comunitat com la de WikiPetrer.