Gabriel Poveda Rico

De WikiPetrer
La revisió el 08:53, 5 oct 2017 per Cultura (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «thumb|right|Mural-detall. Gabriel Poveda usava el sobrenom de Leirbag. De família petrerina, va nàixer a Sao Paulo, Brasil, el dia 12 d'agos...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mural-detall.

Gabriel Poveda usava el sobrenom de Leirbag. De família petrerina, va nàixer a Sao Paulo, Brasil, el dia 12 d'agost de 1912, on anys abans havien emigrat els seus pares. En 1917 es va traslladar junt amb la seua família a Lió, coincidint l'arribada a esta ciutat amb l'esclat dels cruents conflictes de la Primera Guerra Mundial. Durant els successius anys, Gabriel va viure amb xiquets francesos, fins que en 1920 va tornar amb la seua família a Espanya. Van passar llavors a residir a Petrer durant un any i posteriorment es van establir definitivament a Elda, ja que el treball que realitzava son pare tenia base en la localitat veïna.


Biografia

El Rapte de les Savines.

Va assistir des de la seua tornada a les Escoles Nacionals i allí va començar a destacar entre els altres xiquets de la seua edat per la seua afició al dibuix. En 1926, amb 14 anys, va pintar un quadro del conegut poeta eldenc El Seráfico, que regalaria a la Sociedad Cultural Casino Eldense i que encara es conserva en esta entitat. Uns mesos després acabaria un magnífic retrat d'Emilio Castelar que va donar a l'Ajuntament d'Elda. L'any 1929, després de realitzar durant sis mesos unes pràctiques de dibuix i pintura a Monòver amb Juan Mallebrera, vell copista del Museu del Prado, va aconseguir l'ingrés en l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on estudiaria tres cursos. En 1932, amb la intenció d'ampliar coneixements i conéixer nous ambients artístics, va anar a Madrid i va ingressar com a alumne lliure en l'Acadèmia de San Fernando, on va ser deixeble de Manuel Benedito. En el transcurs d'eixos anys, Gabriel aprofitaria les seues vacacions estivals per a pintar nombrosos quadros de racons, personatges i paisatges d'Elda i Petrer.

Aqüeducte de San Rafael.

En 1935, va viatjar a París, lloc on va residir durant un any, experiència que va resultar dura i positiva al mateix temps. Al juny de 1936 viatja a Madrid per a visitar uns familiars i a Saragossa amb el propòsit de vore uns amics i entrevistar-se amb el governador civil d'esta província, l'eldenc Ángel Vera Coronel. La contesa civil el va sorprendre en la capital aragonesa, des d'on va tornar a Madrid a causa de la impossibilitat de retornar a Elda, encara que en el transcurs de la guerra va exercir de telemetrista naval a Cartagena. En finalitzar el conflicte bèl·lic, i després de passar tres mesos de presó en el castell de Galeras, junt amb alts comandaments de l'exèrcit republicà, torna a Elda. A les dos setmanes va ser detingut i empresonat i traslladat al reformatori d'Alacant i després de dos anys de reclusió, va ser posat en llibertat.

Per a sobreviure, durant la postguerra es va veure abocat a realitzar tot tipus de treballs, però estos no van aconseguir apagar la brillantor de la seua genialitat artística. Gabriel va continuar pintant, presentant els seus llenços a certàmens artístics, aconseguint fulgurants èxits, fins que en 1950 va exposar la seua obra en solitari en Casablanca. També exposa a Petrer, Elda, Alacant, Barcelona, Avinyó; viatja a França, el Marroc, Algèria, Brasil, Argentina i Uruguai.

Petrer-Carrer Independència.

Les exposicions es van succeir, com els èxits, el reconeixement, l'evolució del seu estil, però també els anys. Fins a l'últim moment de la seua vida este artista infatigable va estar treballant i matisant la seua producció pictòrica. Gabriel Poveda va morir l'1 de setembre de 1990. Desapareixia un brau lluitador, un home que, a pols, havia aconseguit un merescut renom en el món de l'art i un lloc preferent en el cor dels seus amics i familiars. Les seues cendres van ser escampades en la serra del Sit, la seua terra més volguda, des d'on s'albira tota la vall on va transcórrer la seua vida i on va dur a terme la seua obra.

Obres

Retrat del poeta eldenc El Seriáfico (1926)

Retrat de D. Emilio Castelar (1926)

Paisatge urbà de Petrer (1932)

Raig de Sol (1960)

Xiqueta en Rosa (1969)

Bibliografia

RICO NAVARRO, M. C. (1990): “1912-1990 Gabriel Poveda Rico. El artista infatigable”, Festa, Ajuntament de Petrer.

RICO NAVARRO, M. C. (2002): “Pintor Gabriel Poveda Rico”, Las calles de Petrer, Ajuntament de Petrer.