Pintures murals religioses a la plaça de Dalt

De WikiPetrer
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de l'inmoble.

Denominació

Frescos de temàtica religiosa pintats en tres parets en un immoble de la plaça de Dalt: en una paret es representa possiblement la imatge de la Mare de Déu del Remei, patrona de la població; en una altra, la imatge de sant Josep amb el Jesuset en braços; l'última mostra a santa Anna i sant Joaquim. Es daten a finals del segle XVIII.

Ubicació

Les tres imatges es localitzen a la sala d'entrada en la planta baixa de l'immoble número 12 de la plaça de Dalt.

Dades històriques

Pintura Mare de Déu del Remei.

La hipòtesi d'Hipólito Navarro indica que, amb motiu de la construcció de la nova parròquia en 1779, les obres de la qual van durar tres anys, es va poder traslladar el culte a esta casa ubicada a escassos 100 metres de la parròquia amb la finalitat que estes cerimònies continuaren en el centre de la població, ja que la imatge de la Divina Majestat, l'aigua baptismal i els Sants Olis van ser traslladats a l'ermita de Sant Bonifaci Màrtir, que es trobava en aquell moment en els afores de la població.

A començament de la dècada dels huitanta del segle XX, al realitzar les obres de reforma de la vivenda, es va trobar de forma casual una imatge de la Mare de Déu del Remei pintada en la paret, mentres es realitzaven treballs de picat sobre el lluït. No obstant això, el desconeixement de la importància de esta troballa per part dels obrers, va fer que fóra ràpidament lluïda i tapada. Posteriorment, quan en la casa es van realitzar noves obres, es va desprendre una capa d'algeps de la paret, quedant al descobert una part d'este fresc, i el seu propietari el va descobrir totalment. Este fet es va notificar a la Diputació d'Alacant, i es van desplaçar tècnics especialistes per a valorar la troballa.

Pintura Sant Josep.

L'any 1989, durant una nova restauració de les parets, van aparéixer dos noves pintures en l'entrada de la casa que, igual que la de la Mare de Déu del Remei, es trobaven bastant deteriorades com a conseqüència d'haver passat més de dos-cents anys davall el lluït, i com a efecte de les nombroses obres en l'immoble. Podrien tractar-se, segons apunta en els seus articles l'investigador Hipólito Navarro, de la imatge de sant Josep amb el Jesuset en braços, d'una banda, i de les figures de santa Anna i sant Joaquim, d'una altra. En les pintures es pot apreciar la firma dels seus autors encara que de forma quasi il·legible; se suposa que corresponen a dos o més pintors, ja que la imatge de la Mare de Déu està representada amb colors vius i alegres, mentres que les trobades posteriorment tenen uns colors més foscos i d'estil diferent. No obstant això, la qualitat de les tres pintures ens fa pensar en que van ser efectuades per pintors que coneixien bé el seu ofici.

Posteriorment un equip d'especialistes va estudiar les pintures i també es va sol·licitar la presència de José Cardona, prevere i pintor, que va confirmar l'antiguitat dels frescos.

Característiques i descripció

Les tres són pintures murals al fresc realitzades sobre algeps negre. La primera imatge que va aparéixer en la paret dreta de la sala d'entrada és segurament la figura de la Mare de Déu del Remei, acompanyada per una xicoteta imatge del Jesuset. Curiosament, es dóna la circumstància que esta apareix sobre el costat dret, mentres que en la majoria d'imatges que es coneixen, la Mare de Déu el sosté en la part esquerra. La imatge de la Mare de Déu està davant d'un espai arquitectònic i emmarcada amb dos cortines enrollades. Els colors emprats són blanc, negre, taronja i vermell.

Pintura Sant Joaquim i Santa Anna.

La següent imatge està en la paret central. Pot correspondre a sant Josep, representat en una habitació i emmarcat en dos cortines. I, com la pintura anterior, també porta el Jesuset en els seus braços, encara que en este cas al costat esquerre. S'utilitzen només tres colors: blanc, negre i taronja.

Finalment, en la paret esquerra estan, possiblement, les figures de santa Anna i sant Joaquim, els pares de la Mare de Déu. Estan realitzades amb colors de tons més foscos i, tal vegada, per un autor diferent. Com les anteriors pintures, les figures estan situades en un espai arquitectònic. Els colors són blanc, negre, taronja i vermell.

Conservació

Els murals religiosos estan ubicats en un edifici que ha sigut vivenda i quartelillo fester, que actualment està desocupat. Les pintures estan deteriorades pel fet que han estat infraposades a capes de lluït i van ser picades en les diferents reformes que va tenir l'immoble. L'única protecció que tenen les pintures és un plàstic que les recobrix per a aïllar-les de la brutícia ambiental.

Bibliografia

NAVARRO VILLAPLANA, H. (1985): “Un fresco de la virgen”, Festa, Ajuntament de Petrer.

NAVARRO VILLAPLANA, H. (1989): “La capilla de la Plaça de Dalt: un testimonio vivo de nuestro pasado religioso”, Festa, Ajuntament de Petrer.