Vicente Algarra Abellán

De WikiPetrer
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Biografia

El brigadier Sr. Vicente Algarra Abellán.

Vicente Algarra Abellán va nàixer a Petrer el 2 de maig de 1776 i era fill de Bartolomé Juan Algarra, natural de Iecla i de Joaquina Abellán, nascuda a Petrer. Va ingressar en l'exèrcit a l'agost de 1789 amb tan sols 13 anys.

Graduacions militars del brigadier Algarra.

Del seu matrimoni amb Carmen Marín Venegas va tenir 5 fills, entre els quals va destacar Carlos Norberto Algarra, comte de Vergara. Vicente Algarra va morir a l'edat de 63 anys a Madrid, ciutat en què havia fixat la seua residència.

Condecoracions militars del brigadier Algarra.

Activitat militar

Al llarg de la seua carrera militar va participar en la Guerra de la Convenció (1793-1795) contra els francesos, en la Guerra de Portugal i va lluitar activament contra l'ocupació francesa durant la Guerra de la Independència, pertanyent sempre al cos de cavalleria.

Arbre genealògic de la família Algarra-Abellán.

Entre les condecoracions que va rebre durant la seua dilatada vida militar, que va durar més de 49 anys, destaca la medalla de Bailén. També va ser condecorat pel rei Ferran VII amb la Creu d'Or Llorejada de la Reial i Militar Orde de Sant Ferran. En 1816 li va ser concedida la Creu de Chiclana i el 18 d'abril del mateix any va ser nomenat Cavaller de la Reial i Militar Orde de Sant Hermenegild. En 1826 va ascendir a coronel de Granaderos a cavall de la Guàrdia Reial i en 1831 a brigadier de cavalleria.

Carlos Norberto Algarra Marín, comte de Bergara, fill del brigadier.

Pel que fa a la baixa del brigadier en l'exèrcit, va coincidir esta amb la mort de Ferran VII i amb l'inici de la Primera Guerra Carlina. Al desembre de 1883 va abandonar també l'exèrcit el seu fill Carlos Norberto per a servir la causa de Carles V. El motiu de la dimissió del brigadier es desconeix, però hi ha dos hipòtesis: bé per fidelitat al rei difunt, Ferran VII, o bé per a evitar lluitar contra el seu fill carlí.

Casa de la Plaça de Baix habitada pels Algarra des del segle XVIII.

Bibliografia

RICO NAVARRO, M.C. (1988): “El brigadier Algarra o la historia de una família”, Festa, Ajuntament de Petrer

RICO NAVARRO, M.C. (2002): “Brigadier Algarra”, Las calles de Petrer, Ajuntament de Petrer